Bemutatkozás
Képgaléria
Tata Anno
Tata régen és ma

 

 

 

Ki is Rácz Tibor?

Hmmm, sosem gondoltam még végig.
Egy régi kollégám szerint: abszolút autodidakta.
Tatán születtem, de sosem laktam ott.
Egy ember, akit a digitális (bináris) világ magával ragadt. Előbb a matematika és a reál tárgyak, majd az informatika (anno számítástechnika).
1982-ben tanulhattam olyan számítógépen, ami leginkább az 1945-ös John von Neumann ENIAC gépére emlékeztetett - egy szobányi méret, egy nap amíg bemelegszik,...
De ez az idegen nyelvezetű világ nekem természetes volt. Hogy honnan, nem tudom.
Szerencsére 1989-től szakközépiskolai tanárként (gépészmérnök, műszaki tanár) ismét közelébe kerülhettem ennek a világnak, ami tovább gerjesztette ennek az egyedülálló területnek a megértését. Az addig különálló Amatőr fotózás és informatika folyamatosan került bennem kapcsolatba egymással.
Majd égett bennem a vágy a panorámaképek készítése iránt is. 1976-ban még FF papírkép, 1997-ben Tatabánya első panorámája digitális formában kézi összeillesztéssel, amely segítségével vezető tanárként a MS Verseny'98 egyik sikercsapata lehettünk. Hab a tortán, hogy a nyeremény részeként az Eiffel-toronyból panorámafotózhattam.
Majd magam sem tudom, hogy mikor, de egyszer egy régi kép kapcsán kíváncsi lettem a mai állapotra, majd a 2 kép láttán a technikai lehetőségek ismeretében elindultak az áthatások készítése.
Innentől kezdve minden régi kép érdekelni kezdett, ami kapcsolatos a környezetemmel. Tata, Tatabánya...

Tükröt mutatnak a múltunk felé!
Számomra kétféle tükör létezik:
Az első, ahogy megmaradt. Kopottan, megsárgultan.
A második, ahogyan akkor, újonnan megjelent.
Mivel át akarom élni teljesen a múltat, így én a másodikat választottam. Nem akarom azt érezni, hogy ez a múlt, azt akarom érezni, hogy ez a jelen, s akkor talán átélhetem az érzéseket is. Ehhez keresem a történelmi leírásokat. Olvasok, sajnos a rohanó világban csak keveset.
Számomra nagy öröm volt, hogy a könyvtárban felleltem digitális formában sok, 100 évvel ezelőtti beszámolót, és ezt olvasva megdöbbentő érzést keltett bennem. Itt élek Tatabányán és nem ismerem a város (helység) múltját. Kevesen ismerik!

2001 óta munkám is Tatára hozott és azóta nem is enged el a város. Keveset tudtam róla, keveset tudok róla. Igyekszem tanulni a múltat. Nem csak azt szeretném, amit a turisták látnak, hanem mindent, ami megmaradt belőle.
Itthon elmegyünk az értékeink mellett!
Folyamatosan keresem Tata és Tatabánya múltját bemutató képeket. Milyen jó is lenne, ha az itt élők is adnának képeket dátum, hely megjelöléssel ...


(Rácz Tibor)


Amennyiben szívesen részt venne egy Tata múltját bemutató digitalizált fotógyűjtemény létrehozásában és rendelkezik régi, családi ill. Tatát ábrázoló fotókkal, képeslapokkal, kérjük, jelentkezzen az alábbi elérhetőségek egyikén:

konyvtar@mzsvktata.hu, Tel: 34/380-281 Márkusné Sinkó Ildikó könyvtárigazgatónál

 

 

 
Készült: 2010-ben © Rácz Tibor & Móricz Zsigmond Városi Könyvtár, Tata