Keresés:
 

 

A programról
 

 

Elkezdett projektek
 

 

 

Vezetés és képzés
 

 

 

TAMOP
 

 

Megvalósult programok

2010-11-08 21:47

 

Programunkról bovebben

 

A belső megújulás küszöbén - Ünnepélyes projektnyitó rendezvény a könyvtárban

 

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár nyertes, 2010. június 1-jétől 2012. február 28-ig tartó pályázata az „Olvasáskultúra és informális képzés fejlesztése – könyvtárak az élethosszig tartó tanulásért Tata és környékén” címet viseli. A térségben lévő oktatási és kulturális intézményekkel karöltve az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával kívánja a könyvtár a pályázatban kitűzött célokat megvalósítani.


Ennek jegyében tartotta a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) projekt megnyitóját. A pályázat konzorciumának tagja a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár mellett Nyergesújfalu Község Önkormányzata, Tardos Község Önkormányzata és a lábatlani Vitéz Sághy Antal Könyvtár.


Az ünnepélyes megnyitón valamennyi tag képviseltette magát: Szabó Ildikó, a Vitéz Sághy Antal Könyvtár igazgatója, Kákonyi Gellért, a nyergesújfalui Ady Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Csabán Béla, Tardos polgármestere, és Márkusné Sinkó Ildikó, a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója.


Robozné Schönfeld Zsuzsanna Tata város alpolgármestere köszöntőjében megfogalmazta: a könyvtár a város kulturális életében kiemelkedő fontosságú, és bízik abban, hogy a pályázat nyújtotta belső szisztematikus megújulást követően a külső megújulás sem marad el. Márkusné Sinkó Ildikó igazgató a TÁMOP program tevékenységeit és célját ábrákkal illusztrálva mutatta be. Kiderült, a mintegy huszonhat féle pályázati program között kedvére találhat rendezvényt minden korosztály.

A programok ismertetésében az igazgató asszony mellett a könyvtár munkatársai is részt vettek. Minden egyes projekt programnak megvan a felelőse, így ki-ki a sajátját vázolta röviden. Dományi Zsuzsától megtudtuk, A családunk könyvtára című programsorozat praktikus segítséget, ötleteket nyújthat mindennapi életünkhöz.

Mennerné Papp Márta arról „mesélt”, miként válhatunk gyermeki hittel mesélővé a Mese-Egyetem előadásai által.

Apropó! Mese... nem csak szóban mesélhetünk, hanem rajzos formában is. Erre nyújt lehetőséget kicsik és nagyok számára a Mindenki mesekönyve, másik nevén Skicc(Elek) nevű programsorozat, amelyet Goldchmidt Éva gyermekkönyvtáros ismertetett. A Családi Olvasás éve jegyében elindult esemény elsődlegesen a családokat és az ifjúságot célozza meg.
Az idősebb korosztályra is gondolva az 50+ NET című képzés segít abban, hogy mindennapi teendőinket akár otthonról is elintézhessük az Internet adta kényelem lehetőségével. Mindebben a résztvevők segítségére lesz Paulovics Milán könyvtáros, aki a könnyűzene világába is elkalauzolt a Zengő könyvtár című program bemutatásával. Petrozsényi Eszter növendékei most az Oroszlánkarom című sorozatban mutathatják meg tehetségüket. A pályázat keretében rendezvények alkalmával lépnek fel a tatai iskolák diákjai a környező településeken, többek között Szomódon, Tardoson vagy Naszályon. A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) által tartott előadásokhoz csatlakozva szakirodalmi ajánló bibliográfia készítését is vállalta a könyvtár. Dollmayer Bea feldolgozó könyvtáros hangsúlyozta, olyan témákban nyújtanak segédanyagot az előadásokhoz, mint az egészségügy, a vallástörténet vagy a Magyar várak - magyar tájak sorozat.
A kiemelt programokon túl számos egyéb gyermekeknek, felnőtteknek szóló, az olvasást népszerűsítő rendezvényt kínál az intézmény. Valamennyi programról részletesen tájékozódhatunk a www.mzsvktata.hu honlapon, valamint a Tatai Televízióból, és az egyéb kihelyezett szóróanyagokból.

 

A rendezvény további részében a konzorciumi képviselők közül Szabó Ildikó, a lábatlani könyvtár vezetője a versenyek, az író-olvasó találkozók fontosságára hívta fel a figyelmet. Kákonyi Gellért, a nyergesújfalui művelődési ház vezetője elmondta, már egy ideje működik náluk az idősebbek Internet felhasználói képzése, de most lehetőség adódik, hogy ez klub formájában valósuljon meg. Tardos Község polgármestere, Csabán Béla büszke a falu kulturális tevékenységére, a könyvtár megújulására, főképp arra, hogy a bibliotéka valamennyi kulturális programon képviselteti magát.


A megnyitó ünnepség záró részében állófogadáson látta vendégül a könyvtár vezetése a megjelenteket, akik ez idő alatt főként szakmai témákról beszélgettek, látták el egymást hasznos tanácsokkal, ötletekkel.


Az eredményes projektnyitó csak a kezdete a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár előtt álló teendők sorának. A könyvtár vezetése és munkatársai bíznak a hasonlóan lendületes, gyümölcsöző folytatásban. Ez a folytatás azonban együttesen, a város, a városlakók, a könyvtár és a konzorciumi tagok összefogásával "teremhet gyümölcsöt".

 

Goldschmidt Éva

 

Tovább a képekhez

Projektfüzet letöltése

Mese-Egyetem


A lélekőrző mesélés – Mesékkel az olvasóvá válás felé


A tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár arra vállalkozott, hogy az elkövetkező másfél évben megismertesse a mesék és a mesélés világával… – a felnőtteket. Szakértő előadók tartanak előadásokat, beszélgetnek a közönséggel arról, hogy mi a mese, miért, mit és hogyan meséljünk.

Részletek >>

 

Oroszlánkarom

 

A könyvtár szavalóversenyeket rendezett az elmúlt években, és mindegyiken feltűntek tehetséges, jó adottságú fiatalok. Kár volna őket elengedni, és csak a versenyeken találkozni velük. Mi történik, ha rendezvényeket biztosítunk nekik, ahol bemutatkozhatnak?

 

Részletek >>

 

Mindenki Mesekönyve


Új, az olvasóink számára felfedezésre váró programsorozat indul útjára 2010-ben a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában. A "Családi Olvasás Éve" jegyében közös rajzprogramra hívjuk és várjuk a családokat könyvtárunkban.
A gyermek és ifjúsági korosztályt és szüleiket célozza meg az olvasás népszerűsítését és a közösség formálását biztosító Mindenki mesekönyve.


Részletek >>

Olvasta? Olvas Tata!

 

Az Olvasta? Olvas Tata című olvasást népszerűsítő programunkban, a város ismert és kevésbé ismert lakóit szólítottuk meg, hogy elmondják, mi a kedvenc olvasmányuk és miért ajánlanák másoknak is azt.

A több mint hatvan megkérdezett között találunk munkást, autószerelőt, kereskedőt, pedagógust, orvost, művelődésszervezőt, kisgyermeket, tinédzsert, fiatal felnőttet, középkorút, nyugdíjast egyaránt. A riportalanyok a festői Angol Parkban, valamint a könyvtár könyvespolcai között mesélnek személyes kötődésükről a számukra kedves könyvről 2-3 percben, majd felolvasnak belőle egy rövid részletet kedvcsinálónak.

 

Részletek >>

Könyves-szerda

 

Klasszikus hagyományt folytat a Könyves-szerda, ám mégis más, mint az eddig megszokott író-olvasó találkozók.

Más annyiban, hogy a tatai közönség új csoportjait is megszólítjuk, másrészt pedig olyan előadókat hívunk meg, akiket eddig csak szerettünk volna, de nem volt rá mód. Részben azért, mert az anyagi eszközök nem tették lehetővé, részben pedig azért, mert tőlünk (térben) messzebb élnek.

Részletek >>

Ovis kölcsönzés

 

Gyermekkönyvtárunk 2010. októberétől lehetőséget biztosít arra,, hogy az óvónők is bekapcsolódjanak a "slágermesék" világába azáltal, hogy óvodás csoportjaikkal ellátogatnak a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárába, ahol játékos, figyelemfelkeltő foglalkozások keretében ismertetjük meg őket a modern mesékkel és azok íróival. Az ovis gyermekek pedig nemcsak megtekinthetik, de haza is vihetik (legalább is az óvodáig) például Bogyót és Babócát.

 

Részletek >>

Könyvtárhasználati vetélkedők

 

Könyvtárhasználati kiscsoportos vetélkedőinkkel szeretnénk a komplex élményszerzés, ismeretnyújtás mellett az önálló ismeretszerzésre nevelést is célul kitűzni. Az érdeklődés felkeltésével párhuzamosan minden témához szervesen kapcsolhatók a könyv- és könyvtárhasználati ismeretek, amelyek elsajátításával kialakíthatjuk a gyerekek önálló ismeretszerzési készségét.

 

Könyvtárhasználati szoftver

 

A könyvtár megújuló honlapjának részeként, ugyanakkor a könyvtárismertető - könyvtárhasználati vetélkedők fontos elemeként is könyvtárhasználati szoftver készül, amely kortól függetlenül a könyvtárban - konkrétan a mi intézményünkben - való eligazodáshoz nyújt az érdeklődőknek segítséget.

 

Családunk könyvtára

 

Milyen praktikus segítséget tud adni a mindennapi életünkhöz a könyvtár? Milyen új lehetőségeket kínálunk a közhasznú információk, a helyismeret, az élethosszig tartó tanulás program támogatása terén? Jöjjön el hozzánk a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárba, és mi négy témakörben látványos, gyors bemutatót tartunk az Önök számára! Szívesen látjuk családjával együtt!

 

Részletek >>

 

Nagyi-NET

 

Nap mint nap rengeteg feladat vár ránk, amiket néha kevesebb, néha több fáradsággal és értékes időnk feláldozásával hajtunk végre. Ráadásul mindezt úgy, hogy a fölsorolt teendők néhány perc alatt, otthonról(!) elintézhetőek lennének, csupán egy kis időt kéne áldoznunk az INTERNET megismerésére.

Részletek >>

Zengő könyvtár

 

A programsorozat célja, hogy a könnyűzenei műfajok (rock, pop, jazz, hip-hop stb.) bemutatásával és történetének megismerésével, hozzáértő szakember útmutatása mentén az érdeklődők felfedezzék az egyes stílusok gyökereit és megértsék a több évszázados klasszikus- és népzene valamint az újkori zenék egymásra gyakorolt hatásait.
A történeti áttekintésen túl a hivatkozott művek meghallgatása teszi még szemléletesebbé az előadásokat.

Részletek >>

Jogi Estek

Ki az, aki meghallgat? Ki az aki odafigyel arra, amit kérdezni szeretnék? Ki tud nekem tanácsot adni? Ki segít megoldani a gondjaimat? Van-e válasz a problémámra? Mit várhatok, mire készüljek fel? Ki veszi komolyan az én gondomat?
Ki az, aki a nehéz helyzetekben követhető, kézzelfogható tanácsot ad?

 

A Jogi Estek meghívott előadói megpróbálnak válaszolni és megpróbálnak segíteni, kézzelfogható tanácsokat adni minden eléjük kerülő (esetleg írásban, előre, név nélkül benyújtott) kérdésben.

 

Népfőiskolai bibliográfiák

2010 őszétől kezdve a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár egy új szolgáltatással lép az önművelés, az élethosszig tartó tanulás hívei, a tanfolyamokat látogató tataiak elé: vállaltuk, hogy a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) által tartott előadásokhoz szakirodalmi ajánló bibliográfiát készítünk.

 

Részletek >>

Korrigenda

 

Napjainkban az Internet meghatározó fontosságú. Nélkülözhetetlen a munkában, a tanulásban, a szórakozásban. A különféle böngészők segítenek nekünk abban, hogy könnyen és gyorsan rátaláljunk a keresett tartalmakra. A világhálón található témák tárháza végtelen. A találati halmazból magunk szűrjük ki azokat a számunkra jelentős információkat, amelyeket később felhasználunk tanulmányaink, munkánk során. Ebben kíván segítséget nyújtani a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár.

 

Részletek >>

 

Szakdolgozat kutatás


A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár egy új ötlettel állt elő az olvasók számára a minél szélesebb körű információszolgáltatás érdekében. Célul tűzte ki, hogy fokozatosan összegyűjtse az utóbbi 20-30 évben a városhoz kötődő témákról készült szakdolgozatok listáját és elérhetővé tenni az www.mzsvktata.hu honlapon. Továbbá a későbbiekben igyekszik ezek közül néhányat beszerezni, és a könyvtár látogatói számára hozzáférhetővé tenni.


Részletek >>


 

A program az "Olvasáskultúra és informálisképzés fejlesztése - könyvtárak az élethosszig tartó tanulásért Tata és környékén" című TÁMOP 3.2.4. jelű pályázat támogatásával valósult meg.

 

 

vissza a lap tetejére

 

Copyright © 2010 - Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata