Keresés:
 

 

A programról

 

 

 

Elkezdett projektek
 

 

Vezetés és képzés
 

 

TAMOP
 

 

Szkennertippek

 

2010-10-27 21:40

Szkennertippek


Ha valaki azt mondja nekünk, hogy digitalizálással foglalkozik, akkor azt hajlamosak vagyunk úgy elképzelni, mint valami elérhetetlen tudományos bravúrt, holott - bár a profi digitalizáláshoz tényleg megfelelő szaktudás szükségeltetik - alapvető műveletekre bárki képes lehet. Képeket? - hiszen 15-20 éve még luxus volt a digitális fényképezőgép. Zenét? - hiszen a CD előtt is volt ugye lemez vagy kazetta. Szöveget? - hiszen az írógépek még nem tudtak pendrive-ra menteni. Filmet? - hiszen a 32mm-es szalag még ma is forog a mozikban DVD helyett.


Nyilván minden terület megismeréséhez évekre lenne szükség, de azért egy-egy részterület megismerésére van esély.


SZKENNERTIPPEK című programunk keretében szeretnénk, ha a témában érdekelt olvasóink elsajátítanák a lapolvasóval végzett digitalizálás alapvető lépéseit, majd a digitalizált anyaggal különböző szerkesztési műveletek tudnának elvégezni.


A 2011. január 7-én induló 2x2 alkalmas kurzus alkalmanként 1,5 órát jelent, melyekre pénteki napokon kerül sor.


A kurzus néhány sarkalatos pontja:

 

  • A szkenner működése, használata
  • Mentés, exportálás, fájlformátumok Képtulajdonságok beállítása (méret, színek stb.)
  • Szerkesztési műveletek (forgatás, torzítás stb.) Retusálás, effektek.


A megszerzett ismeretek elmélyítésére és gyakorlására könyvtárunk természetesen folyamatosan lehetőséget biztosít a későbbiekben is.
A program keretén belül a résztvevők nyomtatott segédanyagot kapnak, amely a későbbiekben is kiváló kapaszkodó lehet számukra, valamint a kurzus honlapján video-segédletekkel próbálunk segítséget nyújtani minden lehetséges felmerülő problémához.
A kurzuson résztvevő olvasók jogosítványt kapnak, mellyel jogosulttá válnak arra, hogy a könyvtári szkennert a könyvtáros segítsége nélkül használják.


A képzési program 2011. január 7-én 15:00-kor indul.

A programot 2011 során terv szerint négyszer szervezzük meg.


A program résztvevői a kurzus elvégzése után egy hónapig napi egy órán át díjmentesen használhatják a könyvtár számítógépeit. (A kedvezmény át nem ruházható, és csak beiratkozott olvasók vehetik igénybe.) A képzés résztevői számára biztosítjuk, hogy a program teljesítése után féléven belül egy alkalommal kedvezményesen CD-re írjuk a szkennelt képeit. Tanfolyamonként két fő részére pendrive-használatot is biztosítunk.


Programunk segítségével legkedvesebb családi fényképeit digitálisan is megőrizheti!


További információ kérhető: Paulovics Milán. Tel. 34/380-281.

 


 

A program az "Olvasáskultúra és informálisképzés fejlesztése - könyvtárak az élethosszig tartó tanulásért Tata és környékén" című TÁMOP 3.2.4. jelű pályázat támogatásával valósult meg.

 

 

vissza a lap tetejére

 

Copyright © 2010 - Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata