Keresés:
 

 

A programról

 

 

 

Elkezdett projektek
 

 

Vezetés és képzés
 

 

TAMOP
 

 

Szakdolgozat-kutatás

Érdekli egy speciális téma, de sehol nem talál hozzá könyvet?
Most írja szakdolgozatát, és érdeklik az előzmények?
Esetleg csak úgy böngészne Tata múltjában és jelenében?


Hívja segítségül a könyvtárat!

 

Programunkról bovebben

 

Ballag a diák, ballag a könyvtár

2011-05-17 23:04

2011. április 29-én és 30-án egy újabb generáció indult útnak a tatai középiskolákból az élet nehéz útján. A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár a Szakdolgozat-kutatás program keretében egy új szolgáltatással lépett a tatai ifjúság elé: a ballagó (és remélhetőleg továbbtanuló) diákok számára összeállított egy szakdolgozat útmutató füzetkét. E prospektus célja, hogy a fiatalok kezébe egy olyan módszertani alapokat tartalmazó segédanyagot adjon, amelynek segítségével megismerkedhetnek a legfontosabb alapfogalmakkal, a szakdolgozat-készítés fő tartalmi és formai szabályaival. Mindezek mellett külön hangsúlyt kapott a könyvtár és a könyvtár szolgáltatásai, amelyek komoly támogatást nyújtanak a végzős hallgatóknak.
Az iskolák pozitívan fogadták az ötletet, és intézkedtek az elkészült nyomtatványok kiosztásáról. Több visszajelzés is igazolta, hogy a fiataloknak tetszett az ajándék, egyesek külön kiemelték a gyakorlati hasznát.
A főiskolára/egyetemre menő diákokat tovább segíti a TÁMOP-3.2.4 pályázat keretében megvalósuló program többi része is, melyeknek egyik fő feladata, hogy összegyűjtse az utóbbi 20-30 évben a városhoz kötődő témákról készült szakdolgozatok listáját és elérhetővé tegye az www.mzsvktata.hu honlapon. A későbbiekben ezekből igyekszik az intézmény minél többet beszerezni (legalább elektronikus formában).
A másik fontos cél egy olyan kapcsolat kialakítása a könyvtár és a végzősök között, hogy a hallgatók az elkészült munkát automatikusan tegyék elérhetővé a város számára a könyvtáron keresztül.
                                                                                                                    (Dollmayer Bea)

Szakdolgozat kutatás

2010-10-28 13:07

 

Érdekli egy speciális téma, de sehol nem talál hozzá könyvet?
Most írja szakdolgozatát, és érdeklik az előzmények?
Esetleg csak úgy böngészne Tata múltjában és jelenében?


Hívja segítségül a könyvtárat!


A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár egy új ötlettel állt elő az olvasók számára a minél szélesebb körű információszolgáltatás érdekében. Célul tűzte ki, hogy fokozatosan összegyűjtse az utóbbi 20-30 évben a városhoz kötődő témákról készült szakdolgozatok listáját és elérhetővé tenni az www.mzsvktata.hu honlapon. Továbbá a későbbiekben igyekszik ezek közül néhányat beszerezni, és a könyvtár látogatói számára hozzáférhetővé tenni.


Sokan nem tudják, de a szakdolgozatokban a végzős hallgatók rengeteg olyan érdekes és egyedi témát dolgoznak fel, amelyekben a könyvekben alig esik szó. Olyan felmérések szerepelhetnek, amelyeket más módon nem publikálnak. Ezért a kutatók és az érdeklődők számára különös jelentőséggel bírnak az ezekben a dokumentumokban található információk.
A könyvtár külön figyelmet fordít azokra a felsőoktatási hallgatókra, akik szintén Tatáról vagy valamilyen Tatához kapcsolódó témáról szeretnék megírni a saját szakdolgozatukat. Nekik komoly segítséget nyújthat ez a bibliográfiai lista a munkájuk során. A kész dokumentumok megtekintése pedig alkalmat ad arra, hogy láthassák egy már elkészült szakdolgozat szerkezetét, felépítését. Ha pedig a saját művükben összehasonlítják az adatokat, véleményeket a korábban megírt alkotásokkal, az még tovább emeli a szakdolgozatuk eszmei értékét.


A könyvtár ezek mellett még máshogyan is segítséget adhat a szakdolgozatok megírásához. A későbbi célok közé tartozik egy olyan kapcsolat kialakítása, amelyben a szakdolgozatot írók önként teszik elérhetővé a művüket a tatai közösség számára, így fokozva a városban felelhető tudományos értékek szintjét.
Ennek érdekében az intézmény tervezi, hogy a tatai középiskolákból ballagók és az érdeklődők számára készít egy olyan kisterjedelmű tájékoztató anyagot, amely bibliográfiai támogatást nyújt a felsőoktatási tanulmányaikban, elsősorban a dolgozatok, írásbeli munkák elkészítésének módszertanával kapcsolatosan. Emellett ez a kis dokumentum rávilágít a könyvtár információszolgáltató szerepére és kéri a diákokat, tatai vonatkozású szakdolgozatukat elkészítve ne felejtsék el – legalább egy elektronikus példányát átadni a könyvtár helyismereti gyűjetménye – és így a városlakók következő generációi számára.


A megkezdődő helytörténet-oktatás során megszülető kiváló dolgozatokat – a legjobb szakdolgozatokkal együtt – közzétesszük a könyvtár honlapján.

További információ kérhető: Dollmayer Bea. Tel. 34/380-281.

 

 


 

A program az "Olvasáskultúra és informálisképzés fejlesztése - könyvtárak az élethosszig tartó tanulásért Tata és környékén" című TÁMOP 3.2.4. jelű pályázat támogatásával valósult meg.

 

 

vissza a lap tetejére

 

Copyright © 2010 - Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata