Keresés:
 

 

A programról
 

 

Elkezdett projektek
 

 

Vezetés és képzés
 

 

TAMOP
 

 

Ovis kölcsönzés

2011-02-21 22:13

 

Az óvodás gyermekeink ártatlan kíváncsisága, érdeklődése a nagyvilág iránt lenyűgöző. Nem csoda, hiszen a gyermek fejlődésében az óvodás kori életszakasz kiemelkedően fontos. Három évesen, amikor elkezdik az óvodát még az önérvényesítő magatartás a jellemző, s mire az óvodás korszak végére érnek, eljutnak a kezdeményező, egy kulturáltabb magatartás szintjére. A felnőttek, különösen a szülők és óvodapedagógusok mintaként állnak előttük.

 

Az óvodás gyermek annyit ismer meg a világból, amennyit érzékszerveivel képes befogadni. A kicsinyek társadalomba való beilleszkedésének lényeges eszköze a kommunikáció.

Az óvodában a gyermekek meséket hallgatnak, verseket, mondókákat tanulnak, hogy felnőve azokat tovább örökítsék az utókornak. Meséink el nem halnak, gondoljunk csak A három kismalac című örökzöld történetre, vagy Vackorra. Mindig jönnek azonban újabbak, modernebbek. Olyan könyvek, amelyek úgynevezett "slágerek", amelyek sorozat-kötetek, és a könyvesbolt kirakatából néznek vissza ránk, valahányszor elmegyünk előtte.

Programunkról bovebben

 

 

Az óvodások öröme - könyvtárunk büszkesége

 

Az óvodás gyermekek érdeklődve hallgatják a különféle meséket édesanyjuk vagy az óvónénik előadásában. Napjainkban az úgynevezett „slágermesék” hódítanak a kicsik körében. Az anyukák már célirányosan Bartos Erika könyveit keresik a polcon, s szerencsésnek mondhatók, ha rátalálnak egyre. A tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtára lehetőséget biztosít arra, hogy minden kisgyermeknek jusson a népszerű darabokból.
Egyáltalán nem szokatlan, hogy ovis gyermekek látogatnak el a város könyvbirodalmába, hiszen már hosszú évek óta van példa arra, hogy a gyermekek könyvtári foglalkozások keretében ismerkednek meg a könyvtárral.
A TÁMOP pályázati projekt azonban túlmutat ezen. Az ovis csoportok tagjai immáron ugyanazt a könyvet tarthatják kezükben, és kölcsönözhetik ki. Így várja őket Kipp-Kopp, Boribon, vagy Bogyó és Babóca kalandja, amelyet az óvodában az óvó nénik tolmácsolásában, közösen figyelemmel kísérhetnek a könyv lapozgatásával, és a képek segítségével. A kölcsönzést ovis kölcsönzőkártyával nyugtázzuk, amellyel a későbbiekben is kölcsönözhet a gyermek akár egyénileg is könyveket.
A rendezvény keretében az elmúlt évben könyvtárunk vendégül látta a Fürdő Utcai Óvoda, a Kálvária Utcai Óvoda és a Geszti Óvoda csoportjait. Nagy örömünkre vidéki óvoda is csatlakozott a programhoz. Februárban a szomódi Százszorszép ovi gyermekei érkeztek hozzánk, hogy játékos foglalkozáson ismerjék meg a gyermekkönyvtár értékeit, valamint azért, hogy Boribon és Bogyóék történetét haza vigyék. A kicsik történeteket hallgattak meg Süni Dini nagy napjáról, valamint a Négy évszak meséi közül a Télről. Mindannyian nagyon vártuk már a jó időt, így a Tavasztündér is ellátogatott a könyvtárba. A foglalkozáson különleges élményt nyújtottak az apró talpúak számára azok az állatos újságok (Süni, Természetbúvár), amelyekben hattyút vagy kengurut mutathattak meg egymásnak. A folytatásban hasonló jókedvvel színeztek, énekeltek a gyermekek a könyvtár olvasótermében.
A továbbiakban is várjuk az ovis csoportok részvételét egy hangulatos, játékos foglalkozásra, és persze kölcsönzésre, hogy minél többen barátjukká fogadhassák Boribont, a játékmackót!


Goldschmidt Éva

tovább a képekhez

 

 

Ovis kölcsönzés

 

Az óvodás gyermek annyit ismer meg a világból, amennyit érzékszerveivel képes befogadni. A kicsinyek társadalomba való beilleszkedésének lényeges eszköze a kommunikáció.

Az óvodában a gyermekek meséket hallgatnak, verseket, mondókákat tanulnak, hogy felnőve azokat tovább örökítsék az utókornak. Meséink el nem halnak, gondoljunk csak A három kismalac című örökzöld történetre, vagy Vackorra. Mindig jönnek azonban újabbak, modernebbek. Olyan könyvek, amelyek úgynevezett "slágerek", amelyek sorozat-kötetek, és a könyvesbolt kirakatából néznek vissza ránk, valahányszor elmegyünk előtte.
Jó hír, hogy nem csupán a könyvesboltok kirakatában láthatjuk ezeket a "slágerkönyveket", hanem a gyermekkönyvtárunk polcain is.


A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára is bővelkedik a modern kor kínálta művekben. Ott mosolyog a polcról ránk Bartos Erika Bogyó és Babóca nagyhírű párosa, vagy Marék Veronika Boribon-sorozata. Igen, mosolyog, azért, mert ez a könyv nem csak egy gyermeknek szerez örömet azzal, hogy az édesanya elmeséli a címszereplőkről szóló történeteket, hanem nagyon sokaknak, akik kikölcsönzik őket.


Gyermekkönyvtárunk 2010. októberétől lehetőséget biztosít arra,, hogy az óvónők is bekapcsolódjanak a "slágermesék" világába azáltal, hogy óvodás csoportjaikkal ellátogatnak a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárába, ahol játékos, figyelemfelkeltő foglalkozások keretében ismertetjük meg őket a modern mesékkel és azok íróival. Az ovis gyermekek pedig nemcsak megtekinthetik, de haza is vihetik (legalább is az óvodáig) például Bogyót és Babócát. Mindannyian ugyanazt a típusú, ugyanolyan kinézetű könyvet tarthatják a kezükben. (Amikor pedig az óvónéni olvas, játszásiból ők is igazán olvashatnak.) Könyvtárunk arra is lehetőséget ad, hogy a könyveket otthon a szülőkkel közösen is megnézzék - persze, kérjük, hogy nagyon vigyázzanak rá.)


Új lehetőség az óvódás korúak számára, amellyel élni kell! Természetesen a sok-sok leporelló kiadvány, a színezés, az építőkockával való játék továbbra is a kicsik rendelkezésére áll könyvtárunkban. A szervezett foglalkozás tehát nem csak a gyermekek értelmi, testi és lelki fejlődését segíti, de a jövőjére is hatással lehet: megfelelő alapokat nyújthat az iskolai könyvtárlátogatáshoz.
Felkeressük a tatai óvodák vezetőit, óvónőit hogy éljenek a könyvtárunk kínálta lehetőséggel.

 

Időpont-egyeztetés: Goldschmidt Éva gyermekkönyvtáros, Tel. 34/380-281.

 


 

A program az "Olvasáskultúra és informálisképzés fejlesztése - könyvtárak az élethosszig tartó tanulásért Tata és környékén" című TÁMOP 3.2.4. jelű pályázat támogatásával valósult meg.

 

 

vissza a lap tetejére

 

Copyright © 2010 - Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata