Keresés:
 

 

A programról
 

 

Elkezdett projektek
 

 

 

Vezetés és képzés
 

 

 

TAMOP
 

 

Olvasta? Olvas Tata!

2011-03-09 19:55

 

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje,

arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat.

És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek,

ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja:

"a könyv sokkal jobb volt"."
(Paulo Coelho: A Zahir)

 

 

A város teljes lakosságát célozza meg olvasásnépszerűsítő programunk, az Olvasta? Olvas Tata! műsor. A helyi média nyilvánosságának segítségével, helyben ismert, hiteles emberek közreműködésével hozzuk közel az irodalom művészi és népszerű alkotásait az olvasókhoz.

A TV-felvételeken a városlakók személyes ismerősei szívesen és érdekesen beszélnek 2-3 percben kedvenc könyvükről, másoknak is ajánlják, felolvasnak belőle egy kis részletet. A felvételeket megtekinthetik a Tatai TV-ben, archiváljuk, honlapunkon megnézhető, DVD-n ajándékozható lesz.

 

Programunkról bovebben

Olvasta? Olvas Tata!

2011-06-17 16:20

 

Kora nyáron folytatódott az Olvasta? Olvas Tata! című olvasást népszerűsítő program, melyet a  Móricz Zsigmond Városi Könyvtár indított útjára a tavalyi évben. A program lényege, hogy olvasó emberek ajánljanak olvasnivalót más, könyvszerető embereknek. A népszerűsítésben a Tatai Televíziónak is nagy szerepe van, mivel ők veszik fel ezeket a rövid ajánlókat, illetve a náluk látható Magazin műsorban tekinthetők meg az elkészült kisfilmek.
A nyilatkozókat – koncepciónk szerint - sokszínűség jellemezte társadalmi hova tartozásukat, hivatásukat, életkorukat illetően, valamint a választott könyv tekintetében is.
Legtöbben most is szépirodalmi művet, azon belül regényt választottak ismertetőjük tárgyául. 
Bognár Istvánné nyugdíjas pedagógus Jókai Anna Jákob lajtorjája című regényét ajánlotta a kedves olvasóknak. Rigó Balázs egyetemi hallgató Szabó Dezső Az elsodort falu című történelmi regényéről beszélt lelkesen a kamerába. Egy szőlőtermesztőt is köszönthettünk a programon Simecz Róbert személyében, aki Kurt Vonnegut Kékszakáll című regénye kapcsán kialakult olvasás élményéről mesélt.
Pozsgay Gyula grafikus egy olyan szakkönyvet mutatott be, melyhez saját maga készítette az illusztrációkat. A könyv szerzője Becze Csaba, címe Az aranysas nyomában. A mű témája a magyar gyorsbombázók a II. világháborúban, illetve a magyar királyi honvéd légierő pilótaképzése.
Nemcsak szóval, de énekszóval is gazdagodtunk azon a napon, hiszen Csere Márta énektanárnő a Magyar református énekeskönyvből hozott szép dalokat, melyeket elő is adott. A könyvtár megtelt muzsikával, mindannyiunknak felderült a lelke.
Éles váltás következett, a kutyatartókhoz szólt a következő ajánló, amikor Pál Nikolett könyvtáros kollégánk egy kipróbált kutya nevelési szakkönyvet ajánlott. Cesar Millan és Melissa Jo Peltier hosszú évek óta foglalkozik négylábú kedvencekkel, akiknek gazdáit néha bizony nem árt hasznos tanácsokkal ellátni. A csodálatos kutyadoki - Hogyan váljunk falkavezérré kutyánk számára – című könyv minden gazdinak hasznos olvasmány.
Végül, ismét éles témaváltás következett, amikor Haraszti Mihály tatai helytörténész arról beszélt, neki nincs egy bizonyos kedvenc könyve. Ő úgy általában szereti a könyvet, melyek közül természetesen vannak szívéhez közelállók. Ezeket adott élethelyzetben, lelkiállapotban leveszi a könyvespolcról, és újraolvassa őket. Most azonban a nyár, a pihenés, utazás közeledtével az útikönyvekre hívta fel a televízió nézők figyelmét.
Nyárra egy kis szünetet tartunk a programban, de szeptemberben újra megszólaltatjuk az OLVASÓ EMBERT. Mindenesetre addig is jó nyaralást kívánunk Olvasóinak, és főleg hasznos, érdekes, izgalmas, szívet gyönyörködtető, vidám és humoros, lebilincselő, letehetetlen olvasnivalót!

 

Dományi Zsuzsa

 

Olvasta? Olvas Tata

2011-03-1 23:37

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár olvasást népszerűsítő programja a

Tatai Televízióban, a Híradó után kezdődő

Magazin műsorban látható

szerdánként 20.15-től.
Tatai és kistérségi Olvasóink 2-3 percben mesélnek kedvenc olvasmányukról, és arról, hogy miért ajánlják másoknak is. Célunk, hogy a televízió nézőihez, Olvasóinkhoz, valamint leendő Olvasóinkhoz szóljunk az olvasás öröméről.

 

Ha kedvet érez, Ön is jelentkezzen,
hogy bemutassa legkedvesebb könyvét!

 

Bővebb információ: www.mzsvktata.hu.
Kapcsolattartó: Dományi Zsuzsa könyvtáros, tel. 34/380-281

 

Olvasta? Olvas Tata!

 

Az Olvasta? Olvas Tata! című olvasást népszerűsítő program 2010. december 1-től indult útjára a Tatai Televízióban, és a Híradó után kezdődő Magazin műsorban látható szerdánként 20.15-től. Tatai és kistérségi Olvasóinkat kértük fel arra, meséljenek kedvenc olvasmányukról, és mondják el azt is, mit kaptak ők attól a könyvtől, miért ajánlanák másoknak is. Nem irodalomtörténeti kiselőadást, vagy tudományos értekezést vártunk, hanem néhány perces önvallomást, a személyes kötődés titkát a riportalany és a választott könyv között.


Célunk, hogy hatvan ilyen személyes megnyilatkozást rögzítsünk, s ezáltal a televízió nézőihez, Olvasóinkhoz, valamint leendő Olvasóinkhoz szóljunk az olvasás öröméről. Eddig a felvételek felén vagyunk túl, és bátran állíthatom, hogy amilyen sokszínű a paletta a megkérdezettek foglalkozását, iskolai végzettségét tekintve, ugyanúgy változatos a kedvelt könyvek listája is. Legtöbben regényeket választottak ajánlójuk témájául, így került középpontba Dumas Monte Cristo grófja, García Marquez Száz év magánya, Bulgakov Mester és Margaritája, Griffin Az elnöki parancs című műve, valamint Wass Albert Funtinelli boszorkánya. Michl-Perczell Anita - közművelődési csoportvezető - ismertetőjéből Coelho önéletrajzi ihletésű művéről tudhattunk meg érdekességeket. Egy volt hivatásos katonatiszt, Tóth Zoltán Nemeskürty István Requiem egy hadseregért című szakkönyvét választotta, Márkus Mihály tiszteletbeli püspök pedig a Bibliáról beszélt. A költészet is helyet kapott a műsorban, Kollárné Bombitz Zsuzsa művelődésszervező Áprily Lajos verseiről, azon belül is A csavargó dala című költeményt említette meg, mely nagy hatással volt rá.


Ifjúsági regényeket nemcsak gyerekek ajánlottak gyerekeknek, hanem felnőttek is, pl. A két Lotti és A titkos kert még ma is kedves emléket idéznek két könyvtáros kollégánkban, Szabó Szerafinában és Kotrosits Ferencné Hajniban. Nemcsak a felnőtt, hanem a gyermekkönyvtárunk olvasói is szívesen tettek eleget kérésünknek, és jókedvűen, csicseregve foglalták össze élményeiket Fekete István Vuk c. könyvéről, illetve a Csingiling című mesekönyvéről. Egy középiskolás kamaszlány Sienkiewicz Afrikában játszódó kalandos regényéről tartott élménybeszámolót, címe Sivatagon és vadonban.


Hogy milyen személyes kötődésekről hallhatunk még OLVASÓ és KÖNVYV között, az a tavaszi hónapokban dől el, mivel akkor folytatódik olvasásnépszerűsítő programunk. Mindenesetre én kíváncsian várom!


Dományi Zsuzsa

A rendezvényről készült képeink

Olvasta? Olvas Tata!

 

A város teljes lakosságát célozza meg olvasásnépszerűsítő programunk, az Olvasta? Olvas Tata! műsor. A helyi média nyilvánosságának segítségével, helyben ismert, hiteles emberek közreműködésével hozzuk közel az irodalom művészi és népszerű alkotásait az olvasókhoz.

A TV-felvételeken a városlakók személyes ismerősei szívesen és érdekesen beszélnek 2-3 percben kedvenc könyvükről, másoknak is ajánlják, felolvasnak belőle egy kis részletet. A felvételeket megtekinthetik a Tatai TV-ben, archiváljuk, honlapunkon megnézhető, DVD-n ajándékozható lesz.

 

Adásidő: 2010. november - 2011. december, hetente egyszer, szerdánként, 20.15-kor.
Kapcsolat: Dományi Zsuzsanna és Petrozsényi Eszter. Tel: 34/380-281

 

 

Napjainkban az olvasás, mint szabadidős tevékenység háttérbe szorult, pedig aki lemarad az olvasásban, azt könnyebben fenyegeti az értő olvasás hiánya, a nyelvi elszegényedés, de a személyiségre, a személyes boldogság, a lelki egészség alakulására is negatív hatással lehet az olvasás hanyagolása. Ennek szeretnénk elébe menni mi, könyvtárosok, és figyelmükbe ajánlani következő programunkat.
Az Olvasta? Olvas Tata! című olvasást népszerűsítő programunkban, a város ismert és kevésbé ismert lakóit szólítottuk meg, hogy elmondják, mi a kedvenc olvasmányuk és miért ajánlanák másoknak is azt. A több mint hatvan megkérdezett között találunk munkást, autószerelőt, kereskedőt, pedagógust, orvost, művelődésszervezőt, kisgyermeket, tinédzsert, fiatal felnőttet, középkorút, nyugdíjast egyaránt. A riportalanyok a festői Angol Parkban, valamint a könyvtár könyvespolcai között mesélnek személyes kötődésükről a számukra kedves könyvről 2-3 percben, majd felolvasnak belőle egy rövid részletet kedvcsinálónak.
Érdekli, mit olvas szívesen a szomszédasszonya? Ki a kedvenc regényírója, költője a gyermeke tanítónőjének, vagy a háziorvosuknak? Milyen mesekönyvet, ifjúsági regényt forgatnak örömmel a kisiskolások és a kamaszok? Kíváncsi mely könyvet vették a kezükbe gyerekkorukban leggyakrabban nagyanyáink, nagyapáink? Nézze Ön is a Tatai Televíziót minden szerdán a Híradó után 20.15-től! Figyelje az Olvasta? Olvas Tata! című magazin műsort, és választ kap kérdéseire! A legérdekesebb mini-riportokat a könyvtár honlapján is megtekintheti: www.mzsvktata.hu.


Reméljük, Ön is kedvet kap az olvasásra!
Szeretettel várjuk családias hangulatú könyvtárunkba!


A program az "Olvasáskultúra és informálisképzés fejlesztése - könyvtárak az élethosszig tartó tanulásért Tata és környékén" című TÁMOP 3.2.4. jelű pályázat támogatásával valósult meg.

 

 

vissza a lap tetejére

 

Copyright © 2010 - Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata