Keresés:
 

 

A programról
 

 

Elkezdett projektek
 

 

Vezetés és képzés
 

 

TAMOP
 

 

Nagyi-NET

2011-03-22 12:17

 

50+ NET

 

A közelmúltban ért véget a könyvtárunk nyugdíjasok számára meghirdetett számítógépes-Internetes tanfolyamának első turnusa, az 50+ NET első két csoportjának oktatása, amely a TÁMOP 3.2.4 jelű pályázat keretén belül valósulhatott meg.

Bár a programban az eredeti elképzelések szerint 5 csoport 2010 novemberétől 2012 februárjáig tartó képzését terveztük, az óriási érdeklődés miatt a heti egy csoport – egy alkalom helyett párhuzamosan két "osztályt" kellett indítanunk, hogy a várólistára kerülő jelentkezőknek minél kevesebbet kelljen várniuk. A tanfolyam ötletének létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a plakátok kihelyezése előtt már sikerült feltöltenünk a létszámot, köszönhetően a "szájról-szájra" adott híreknek.

A lelkes "nebulók" rácáfoltak arra az általános tévhitre, miszerint a számítástechnika a fiatalabb generáció kiváltsága, mondván, hogy ők már gyermekkoruktól fogva használják a számítógépeket. A természetes és önkéntes érdeklődésnél nagyobb mozgatóerő nincs a Földön és ebben a tanfolyam résztvevői bizony nem voltak híján.

A számítógép alkatrészeinek megismerése után a billentyűzet és az egér használatát, majd az alapvető műveleteket (másolás, törlés stb.) sajátították el, s e rövid bevezetés után az Internet világával ismerkedtek meg: böngészés, keresés, elektronikus levelezés, élő kapcsolattartás (chat).
A résztvevők között teljesen kezdők és már az alapokkal tisztában lévő hölgyek és urak is voltak vegyesen, de mindenki tanult valami újat.

A 10 alkalom, amely 6 kezdő és 4 haladó foglalkozásból állt, február 17-én egy kis állófogadással egybekötött rendezvénnyel zárult, amelyen a két "végzős" csoport jelképes oklevelet kapott és a következő turnus résztvevői is ízelítőt kaphattak a rájuk váró képzésből.

 

A képzésről készült képeink >>

 

 


 

Ismerős, ugye?


Nap mint nap rengeteg feladat vár ránk, amiket néha kevesebb, néha több fáradsággal és értékes időnk feláldozásával hajtunk végre. Ráadásul mindezt úgy, hogy a fölsorolt teendők néhány perc alatt, otthonról(!) elintézhetőek lennének, csupán egy kis időt kéne áldoznunk az INTERNET megismerésére

 

VÁLTOZÓ IDŐK.

Az Internet, széleskörű elterjedésével a kommunikáció, az információáramoltatás és a szórakozás talán legfontosabb színterévé vált. Napjainkban egyre több országban döbbennek rá, a modern technika vívmányainak előnyeit nem csupán a beleszülető, felnövekvő generáció, hanem az idősebb korosztály is élvezheti, sőt, a kényelmi szempontok talán az ő számukra még fontosabbak, mint a fiataloknak.

 

INTERNETEN MÉG INNEN, DE ÖTVENEN MÁR TÚL - 50+ NET.

Magyarország számos más könyvtárához hasonlóan intézményünk is fontosnak tartja, hogy mint információs központ, az Internetes hozzáférés lehetőségének megteremtésén túl az érdeklődők számára tanulási lehetőséget, képzéseket biztosítsunk.

Jelenlegi, 50+ NET programunk célja, hogy a felnőtt, akár a silver korosztály (az ötvenedik életévüket betöltött olvasóink) számára lehetőséget biztosítsunk arra, hogy megismerkedjenek a számítógéppel, a legalapvetőbb műveletekkel és magával az Internettel.


START-kurzus címmel 2010. november 17-i kezdettel 6 alkalomból álló, alkalmanként 1,5 órás képzéseket indítunk, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk. A foglakozások minden hét szerdáján 15:00-16:30 között lesznek megtartva.


A képzés néhány sarkalatos pontja:

 

  • A számítógép felépítésének megismerése
  • Alapvető feladatok (másolás, törlés stb.)ó) elvégzése.
  • Az internet előnyei és hátrányai
  • Internetes böngészés, keresések
  • Internet praktikusan - menetrendek, műsorok, hírek stb. megtekintése
  • Levelezés, beszélgetés a hálózaton – a betűktől a videokonferenciáig
  • Szövegszerkesztési alapismeretek


A megszerzett ismeretek elmélyítésére és gyakorlására könyvtárunk természetesen folyamatosan lehetőséget biztosít a későbbiekben is.
A program keretén belül a résztvevők nyomtatott segédanyagot kapnak, amely a későbbiekben is kiváló kapaszkodó lehet számukra, valamint a kurzus honlapján video-segédletekkel próbálunk segítséget nyújtani minden lehetséges felmerülő problémához.

 

A START-kurzus résztvevőinek illetve minden egyéb érdeklődőnek TOVÁBB címmel érdeklődés esetén újabb, haladó ismereteket átadó kurzust szervezünk a későbbiekben.
A program résztvevői a kurzus elvégzése után egy hónapig napi egy órán át díjmentesen internetezhetnek. (A kedvezmény át nem ruházható, és csak beiratkozott olvasók vehetik igénybe.)
A program indulási időpontjairól a Tatai TV-n és szórólapokon keresztül adunk hírt.


További információ kérhető: Paulovics Milán., Tel. 34/380-281.


 

A program az "Olvasáskultúra és informálisképzés fejlesztése - könyvtárak az élethosszig tartó tanulásért Tata és környékén" című TÁMOP 3.2.4. jelű pályázat támogatásával valósult meg.

 

 

vissza a lap tetejére

 

Copyright © 2010 - Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata