Keresés:
 

 

A programról
 

 

Elkezdett projektek
 

 

Vezetés és képzés
 

 

TAMOP
 

 

Mindenki mesekönyve

2010-12-16 12:30

 

Új, az olvasóink számára felfedezésre váró programsorozat indul útjára 2010-ben a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában. A "Családi Olvasás Éve" jegyében közös rajzprogramra hívjuk és várjuk a családokat könyvtárunkban.
A gyermek és ifjúsági korosztályt és szüleiket célozza meg az olvasás népszerűsítését és a közösség formálását biztosító Mindenki mesekönyve.

 

Programunkról bovebben

 

Bábelőadás született a "legszerencsésebb órában"

Mindenki Mesekönyve
Egy derűs őszi napon (október 8-án) útjára indult a Mindenki Mesekönyve című rajz és mese programsorozat, hogy becsalogassa a családokat a könyvtárba egy jó hangulatú délutánra. Lassan megérkeztek az érdeklődők, kíváncsiskodtak, mit fogunk ma csinálni? Aztán elhangzott Benedek Elek A legszerencsésebb óra című meséje, és megindult a gyerekek képzelete, forogtak a színes ceruzák, a zsírkréták, a filctollak, és megszülettek a csodálatos rajzok a mese jeleneteiből.
A szülők is bekapcsolódtak: kreatívan kiegészítették gyermekeik alkotásait, segítették őket.

 

Így ment ez az október 15-i, és a november 5-i alkalommal is. 39 rajzban örökítették meg a családok a népmese cselekményének különböző képeit. A végére már olyan barátságok szövődtek, hogy türelmetlenül várták az egymással való találkozást és a következő programot is a főleg 5-12 éves korosztályból való gyerekek. A szülők, nagyszülők is beszédbe elegyedtek egymással, figyelmesen nézték egymás gyerekeinek munkáját, ötletgazdagságát.


Novemberben bábkészítéssel és díszletkészítéssel folytatódott a kézműveskedés. Addigra már kívülről fújták a résztvevők a mesét, hiszen annyiszor hallották a történetet a gyermekkönyvtárosoktól és Márti nénitől, akinek a fakanál- és kesztyűbábok megtervezését, részben elkészítését köszönhettük. Ügyesen használták a gyerekek az ollót, kiszabták vele a bábok ruháját, koronáját filcből, fonalból készült a leány haja, a barát hurkapálcikából kapott keresztet a vállára. A díszletek (almafa, kút, szekér) főleg kartonpapírból készültek sok-sok ötleteléssel. Közben már a bábokkal való játékot is gyakoroltuk, kiosztottuk a szerepeket, mindenki megkapta a szövegkönyvét. A bábelőadás hetében többször összegyűltek a szereplők a könyvtárban, hogy összemondják a szöveget, ezáltal minden gördülékenyen menjen. Mivel óvodások is voltak a bábozók között, ők hallás alapján tanulták meg a szerepüket, de kis segítséggel az is ment. Hogy minden ujj a megfelelő helyre bújjon, az nem volt egyszerű a kesztyűbáboknál, de Éva néni és Zsuzsa néni türelmesen gyakoroltak a kis bábművészekkel. Vidám plakátok adták hírül a bábelőadás létrejöttét, és a december 10-i bemutatót.


Végül eljött a nagy nap, eljöttek a szülők, nagyszülők, hogy megcsodálják gyerekeik, unokáik bábjátékát, fellépését. Az előadásra a gyerekkönyvtár olvasótermében került sor. Sajnos a produkció  tartópillérét, a mesélőt alakító kislányt, Horváth Alexandrát nélkülöznünk kellett, mert pont azon a napon 39 fokos lázzal feküdt otthon. Szerencsére azonban beugrott a szerepére egy játékos kedvű munkatársunk, Futó Viktória, akinek talpraesett játéka megmentette az előadást.


Az olvasóterem egyik sarkát kineveztük színpadnak, és megkezdődött a bábelőadás. A kicsiknek még néhol súgni kellett a szöveget, de a nagyok ügyesen megtanulták, és kívülről fújták. Egy testvérpár  - Nagypál Lilla és Áron - aktív közreműködésükkel segítették az előadást, hol a díszletelemeket tartották, hol pedig apróbb szerepeket alakítottak a játékban. Remekül sikerült az előadás, a résztvevők és a nézőközönség egyaránt élvezte a színes, bájos bemutatót, melyet vastapssal jutalmaztak.


A könyvtárosoktól cserébe ajándék CD-n megkapták a kis illusztrátorok a mesekönyv rajzait, melyet később valódi könyv formájában is beköttet a könyvtár. Lelkesen, izgatottan ért véget ez a programsorozat, melytől reméljük, nemcsak a könyvtár, mint közösségi helyszín lett több, hanem a gyerekek is, hiszen a megalkotott, életrekeltett új lény: a bábfigura megjelenése a kisgyermekek számára mindenkor csodát jelent, a bábfigurával való bábozás pedig önkifejező játékká válik, mely   fejleszti a személyiséget. Céljaink között szerepelt az érzelmeket kifejező, közvetítő bábozást, a játékosságot, a dramatizálást, a mozgás finomodását, valamint a kommunikációs képességet, a rögtönzésre való hajlamot ösztönözni, fejleszteni. Emellett persze a bábozás szórakozás, szórakoztatás is, így történt ez a mi bábelőadásunkon is, mely a legszerencsésebb órában zajlott, és Jézus születésére utalt.

 

 

Tovább a mesekönyvhöz

 

Kanalas bábokat készítettek skiccelőink

2010-11-17 21:44

A bábkészítéssel folytatódott a Skicc(Elek) nevű program a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban november 12-én. A gyermekek már nagyon várták ezt az alkalmat, mert a rajzoláson kívül a vágásban, ragasztásban, de még a fonásban is megmutathatták ügyességüket.
A legszerencsésebb óra című mese nem csak terjedelemben, de szereplőgárdában is bővelkedik. Szerencsés választásnak bizonyult tehát ez a mese, hiszen sok gyermek vesz részt a programban. A negyedik foglalkozáson fakanalt öltöztettek fel, és személyesítették meg a mesefigurákat. Az elkészített fakanál bábok között természetesen megtaláljuk a zöld, a vörös és a fekete császárt, a boltost, a legényt, a leányt, de valamennyi mesehőst is. Ki-ki nyomban jelentkezett is arra a szerepre, amely szerinte neki a legjobb lenne. Egy biztos: a mesélő szerepét Horváth Alexandra kapta meg, aki múlt alkalommal zseniálisan mesélte el újonc társainak a történetet. A többiek pedig lelkesen vették kezükbe a mesét, hogy megismerkedjenek közelebbről a történettel.
A szereplők elkészültek, a továbbiakban a díszlet kivágása, ragasztása, színezése stb. következik. Érdemes ismét eljönni, vagy új résztvevőként velünk tartani november 26-án 16 és 18 óra között Gyermekkönyvtárunkban!

 

 

A harmadik foglalkozás - Az utolsó ceruzavonás, a folytatásban bábozás

2010-11-11 21:22

 

Vidám hangulatban telt a Skicc(Elek) rajzblokkja november 5-én, a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában. Örömmel láttuk, hogy a résztvevő családok köre ismét bővült. A jó hír gyorsan terjed, tartja a mondás. Ez beigazolódott a programsorozat harmadik alkalmával is.

Számítottunk a sok ismerős arcra, hiszen már a második foglalkozáson kérdezgették a gyermekek: mikor derül ki, hogy melyik a legszerencsésebb óra? Erre bizony csak a harmadik alkalommal kaptok választ - hangzott a felelet. Most végre elérkezett a várt pillanat, amikor nem csak a régiek, de új résztvevőink is érdeklődve figyeltek a mese egészére. Rendhagyó módon ezúttal a 9 éves Horváth Alexandra, a Kőkúti Általános Iskola tanulója mondta el a mesét. A többiek szinte 'itták' a kislány minden szavát, s így rakták össze fejben a történetet.


A Benedek Elek mese utolsó részéből kiderült, melyik álom mit jelent. Nagy oka van tehát annak, hogy a barát a keresztet hordozza sok-sok esztendeje! Egyszer ugyanis, amikor a barát misézett, Jézus megjelent neki, de ő ellenállt szavának, ezért kapta élete keresztjét, amelyet mindaddig hordoznia kell, amíg valaki azt nem mondja: elég volt!
S melyik az a bizonyos óra? Amikor Jézus Krisztus megszületett, épp az ezeregy esztendővel ezelőtti óra a legszerencsésebb.


A csodás elemekkel tarkított mesében az álomfejtéseket követően egyszeriben meggyógyult a fekete császár leánya, a vörös császár kútjában ismét lett víz, a zöld császár almafáján pedig megint termett alma.


Skiccelőink kreatívan örökítették meg a zárójeleneteket: a termő almafát, a császár leányait, amint az ördög elragadja őket, és a nagy kiáltást: elééég volt!


A családok kicsit sajnálták, hogy véget ért a történet, de nagyon ne búsuljanak, mert a negyedik alkalommal folytatódik a mese, de más formában. Következik a bábfigurák elkészítése szakember segítségével, no és a családok közreműködésével. Nem kell soká várnunk a keresztet hordozó barátra, de a jászolban fekvő kis Jézusra sem.
Érdemes eljönni november 12-én és 26-án 16 és 18 óra között Gyermekkönyvtárunkba, és részt venni a bábkészítő foglalkozásokon! Továbbra is bárki bármikor bekapcsolódhat a programba!


Goldschmidt Éva

A második foglalkozás

 

Skicc(Elek)... a folytatás

 

Immár második alkalommal rendeztük meg a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában a Skicc(Elek) című családi rajzprogramot. Nagy örömünkre sokan érkeztek olyanok, akik az első foglalkozáson is részt vettek, de voltak olyanok is, akik a korábbi rajzolóktól értesültek a fantasztikus programról, és ez buzdította őket arra, hogy kipróbálják rajzügyességüket.
A mese tehát folytatódott, de egyelőre csak a második részlettel, azaz még mindig nem derült ki, melyik a legszerencsésebb óra. Ebben a szakaszban a gonoszok királya megfejti az álmokat, kiderül, hogy miért nem ad vizet a vörös császár kútja, vagy miként gyógyul meg csodás módon a fekete császár lánya. Végül pedig a legény egy csapással megvilágosította az elkárhozott várost. Többször is elhangzik a kérdés, miszerint melyik a legszerencsésebb óra? A válasz kiderül a harmadik foglalkozás alkalmával.
A gyermekek a sokféle történés közül igen nehezen tudtak választani, volt, aki mindhárom, a fekete, a vörös és a zöld király birodalmát is megörökítette. A dolgos kicsiken kívül a szülők is nagy elánnal láttak munkához, hol a saját rajzaikon munkálkodtak, hol a gyermekeiknek segítettek a rajzolásban.


Továbbra is várunk minden rajzolni vágyó gyermeket és szülőt a kötetlen hangulat, a gondoskodó együttműködés és a baráti kötelékek elmélyítése jegyében!


A következő Skicc(Elek) november 5-én 16 és 18 óra között lesz! Gyere el, hogy a te rajzod is bekerüljön a MINDENKI MESEKÖNYVÉBE

 

 

Az első foglalkozás

 

Skicc(Elek)

 

Új, az olvasó számára eddig ismeretlen programsorozat indult útjára 2010. október 8-án, a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában. A „Családi Olvasás Éve” jegyében közös rajzprogramra hívtuk és vártuk a családokat könyvtárunkban.

 

Skicc(Elek) a címe a programnak, amely mintegy hat alaklomból áll, és amelynek az első "rajznapját" a Könyvtári Héthez kapcsolódva tartottuk.

A legszerencsésebb óra című Benedek Elek mese első részletét Mennerné Pap Márta könyvtáros tolmácsolta a családoknak. A gyermekek, szülők igazán nagy kedvvel láttak neki a "skicceléshez". Látunk keresztet hordozó barátot, az udvaron megtalált keservesen síró kisbabát, vagy éppen azt a jelenetet, amikor kézen fogva járul a fiú és a lány a boltos színe elé. A szülők is részt vettek gyerekeik kreatív rajzolásában.

 

A mese egyes részleteit a könyvtár által biztosított eszközökkel rajzolták a résztvevők. Találkozunk zsírkrétával, színes ceruzával, filctollal készült alkotásokkal egyaránt. A legfontosabb, hogy a családok feltöltődve és a következő rajzalkalmat már nagyon várva léphettek ki a könyvtárból. A szorgos gyermekek munkáját pedig jutalmaztuk, tehát érdemes volt eljönni, és nem csak a jó, kötetlen hangulat miatt, hanem azért is, mert a családi és baráti összetartozást egyaránt erősítette az együtt töltött idő.

 

A jó hírünk, hogy a mese, és vele a Skicc(Elek) tovább folytatódik. A mese második részletét 2010. október 15-én (pénteken) 16-18 között hallhatják az érdeklődők, majd a harmadik részlet november 5-én (pénteken) hangzik el. Az ezt követő két alkalom, november 12-én és november 26-án a bábfigurák készítésével telik. Az utolsó alkalommal, december 10-én mesefigurákkal adják elő a családok a művet.

 

Fontos, hogy a programba bárki bármikor bekapcsolódhat! Érdemes velünk tartani, hiszen valamennyi család rajza bekerül a MINDENKI MESEKÖNYVÉBE, amelyet a könyvtár a programsorozat végezetével kiad.

 

Mindenki mesekönyve

 


Új, az olvasóink számára felfedezésre váró programsorozat indul útjára 2010-ben a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában. A "Családi Olvasás Éve" jegyében közös rajzprogramra hívjuk és várjuk a családokat könyvtárunkban.
A gyermek és ifjúsági korosztályt és szüleiket célozza meg az olvasás népszerűsítését és a közösség formálását biztosító Mindenki mesekönyve.
A meséket könyvtáros tolmácsolja a családoknak. A mese egyes részleteit a könyvtár által biztosított eszközökkel rajzolják le a résztvevők. Az ezt követő két alkalom, a bábfigurák készítésével telik. Az utolsó alkalommal mesefigurákkal adják elő a családok a művet.
Fontos, hogy a programba bárki bármikor bekapcsolódhat! Érdemes velünk tartani, hiszen valamennyi család rajza bekerül a MINDENKI MESEKÖNYVÉBE, amelyet a könyvtár a programsorozat végezetével beköttet, illetve digitális formában is lapozgathatóvá tesz.

A projekt családi "meseigazolvánnyal" folytatódik.


Időpontok:
2010. október 8., 15.
2010. november 5., 12., 26.
2010. december 10.

Kapcsolat: Goldschmidt Éva. Tel: 34/380-281

 

A program

 

2010-10-07 9:26

 

A családi olvasás éve jegyében közös rajzolásra várunk minden olyan családot, aki szívesen tartaná kezében a saját maga által illusztrált mesekönyvet.

A hat fordulóból álló rajz és mese programsorozaton mindenki lehetőséget kap, hogy bizonyítsa kreativitását, ezzel elkészítve

 

 

 

 

 

 

 

MINDENKI MESEKÖNYVÉT

 

A programok minden alkalommal 16-18 óráig tartanak.

Helye: Móricz Zsigmond Városi Könyvtár, 2890 Tata, Váralja u. 4.

 

 

október 8.

október 15.

november 5.

november 12.

november 26.

december 10.

A könyvtár olvasótermében megszületnek a rajzok

A résztvevők báb mesefigurákat készítenek szakember segítségével

Bábszínház keretében

eljátsszuk a mesét.

 

A foglalkozáson résztvevők számára ajánljuk

 

Benedek Elek: A legszerencsésebb óra

 

c. meséjének elolvasását.

 

A sorozat végén az elkészült alkotásokat a könyvtár kiadja.

 

A programokhoz bármikor, bárki kapcsolódhat.

A résztvevők ajándék CD-n megkapják a mesekönyv képeit.

 

 

 

A program az "Olvasáskultúra és informálisképzés fejlesztése - könyvtárak az élethosszig tartó tanulásért Tata és környékén" című TÁMOP 3.2.4. jelű pályázat támogatásával valósult meg.

 

 

vissza a lap tetejére

 

Copyright © 2010 - Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata