Keresés:
 

 

A programról
 

 

Elkezdett projektek
 

 

 

Vezetés és képzés
 

 

TAMOP
 

 

Korrigenda

Napjainkban az Internet meghatározó fontosságú. Nélkülözhetetlen a munkában, a tanulásban, a szórakozásban. A különféle böngészők segítenek nekünk abban, hogy könnyen és gyorsan rátaláljunk a keresett tartalmakra. A világhálón található témák tárháza végtelen. A találati halmazból magunk szűrjük ki azokat a számunkra jelentős információkat, amelyeket később felhasználunk tanulmányaink, munkánk során. Ebben kíván segítséget nyújtani a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár.

Programunkról bovebben

 

"Tíz éves a Wikipédia" - Konferencia az OSZK-ban

2011-01-21 15:57

 

Az első (angol nyelvű) Wikipédia 2011. január 15-én ünnepelte születésének tizedik évfordulóját. Ennek alkalmából egy különleges konferenciát szerveztek. A megjelenteket Hanák Gábor üdvözölte, majd Vizi E. Szilveszter megtartotta nyitóbeszédét, amelyben kiemelte a Wikipédia szerepét az emberi kultúrában. Elmondta, hogy ez az enciklopédia leginkább az emberi agyra hasonlít, amely minden külső és belső információt tárol, érzelmekkel lát el, és a szükséges alkalmakkor előhívja. A Wikipédia ugyanezt csinálja, csak érzelemmentesen.
Jimmy Wales videó üzenetében kiemelte, fantasztikus, hogy mindenféle reklámot mellőzve, az emberek aktivitásának köszönhetően életképes és folyamatosan fejlődik a Wikipédia. Jól emlékszik Wales az első szavakra, amelyeket leirt a rendszer indulásakor: „Helló világ!” A megszólítás már akkor helyénvaló volt, hiszen mára valóban az egész világ szerkeszti és fejleszti a legnépszerűbb globális információs oldalt, amely mintegy 260 nyelven elérhető.
A vitaindító előadás kezdetén Frank Schulenburg tartott egy tájékoztatót a Wikipédia történetéről, a szócikkek minőségéről és az egész kezdeményezés jövőképéről. Külön hangsúlyt fektetett a Wikipédia ésszerű felhasználására az oktatásban, valamint a meglévő szócikkek javítására. Szerinte külön motiváló lehetne, ha a felsőoktatásban résztvevő hallgatók nem csupán 1-1 beadandó cikket  készítenének (amit utána szinte alig olvas valaki), hanem alkossanak egy új élő szócikket. Így szinte rögtön visszajelzést kapnak a munkájuk minőségéről, valamint konzultálhatnak a hozzászólókkal. A Wikipédia jövőképét pedig Jimmy Wales egyik mondata foglalta a legjobban össze: „Képzeld el azt a világot, ahol mindenki szabadon hozzáfér az emberi tudás összességéhez!” (forrás: Wikipédia szórólap).
Frank Schulenburg beszéde végén több aktuális kérdésre is válaszolt. Az angolul nem tudóknak szinkrontolmács közvetítette az előadást és a válaszokat.
A folytatásban Gervai Péter, a magyar Wikipédia megalapítója kapott szót. Röviden ő is ismertette a magyar Wikipédia kezdeti lépéseit, valamint a jelenlegi állapotokat. Elárulta azokat az alapelveket, amelyeken az enciklopédia működik (szabadon használható tartalom, semlegesség, a közösség civilizált együttműködésére épül stb.).
Ludassy Mária filozófus és egyetemi tanár a korábbi évszázadok (a felvilágosodás korának) enciklopédia képéről tartott egy érdekes beszámolót. Előadása segítségével a jelenlévők összehasonlították az akkori és a modern elveket (pl. szabadelvűség, vallástolerancia, gondolatszabadság stb.). A szervezők külön meglepetéssel készültek: egy gyönyörű virágcsokorral köszöntötték az egy nappal korábban születésnapját ünneplő hölgyet.
Végül Vicsek Tamás tartott egy rövid tájékoztatót az élő elemekből felépülő hálózatok működéséről. Mondandóját egy kísérleti galambcsapat mozgásának elemzésével szemléltette (ahol bebizonyosodott, hogy egyes nőstény galambok hajlamosak az eltévedésre a hazaúton). Valamint bemutatta azt a 2007-ben készült képet, amely az akkori angol Wikipédia szervezeti felépítését mutatja. A képek az egyes szócikkek első képeiből álltak össze (az egymásra gyakran utaló szócikkek képei kerültek egymás mellé), ahol sárga foltok jelölik magukat a szócikkeket, piros és fekete pontok pedig azt árulják el, hogy hányszor szerkesztették át az adott szócikket.(Megállapítható, hogy leggyakrabban a Jézus, az Adolf Hitler és a 2003 október cikkeket módosították.)
Rövid szendvicsszünetet követően megkezdődött a kerekasztal beszélgetés, ahol Csányi Vilmos etológus, Kiss Endre filozófus, Lattman Tamás nemzetközi jogász és Sajó Andrea az OSZK főigazgatója vitatták meg véleményeiket, tapasztalataikat a Wikipédiával kapcsolatban.

 

Dollmayer Bea, Goldschmidt Éva (MZSVK Tata)

Korrigenda

 


Ebben a programban arra törekszünk, hogy pontosítsuk az Interneten Tatáról megtalálható adatokat.


Napjainkban az Internet meghatározó fontosságú. Nélkülözhetetlen a munkában, a tanulásban, a szórakozásban. A különféle böngészők segítenek nekünk abban, hogy könnyen és gyorsan rátaláljunk a keresett tartalmakra. A világhálón található témák tárháza végtelen. A találati halmazból magunk szűrjük ki azokat a számunkra jelentős információkat, amelyeket később felhasználunk tanulmányaink, munkánk során. Ebben kíván segítséget nyújtani a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár.


A legtöbb szócikket összegyűjtő rendszer a Wikipédia. Bizonyára Ön is találkozott már ezzel az oldallal, amely nagyon sok nyelven megtalálható a világhálón. A legismertebb témákban nyújt tájékoztatást, így például a társadalmi, a művészeti, a természettudományos témákat is felöleli többek között. Beszámol az aktuális évfordulókról, kiemelt cikkeket is tartalmaz. Mindazt, hogy mely szócikk legyen kiemelt, mi, az olvasók, vagyis az oldal szerkesztői határozzuk meg.


A magyar nyelvű Wikipédia 2003-ban indult, s mára 176 ezernél is több szócikket tartalmaz.


Nekünk, tataiaknak mely szócikkek kelthetik fel leginkább az érdeklődésünket? Természetesen a városunkkal kapcsolatos írások, amelyeket valószínűleg helyi, a témában jártas emberek szerkesztettek. Vagy talán városunk kedvelői, akik nem tudnak még mindent pontosan? Vagy a legújabb kutatások új adatokat is feltártak? Ezt kiküszöbölendő és megoldandó feladatként tűzte ki céljául a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár a Tatával kapcsolatos cikkek korrigálását, javítását 2011 áprilisától kezdődően.


A szócikkeket a helyi szakemberek bevonásával javítjuk, pontosítjuk.


Talán már Ön is érzett arra késztetést, hogy az interneten található néhány pontatlanságot helyrehozza. Ezek alapján jogos a felvetés, kedves olvasó, miszerint, ha emberek szerkesztik a cikkeket, akkor a javított változatot is átírhatják. Ennek érdekében terveink között szerepel, hogy az általunk módosított tartalmakat ellássuk egy jellegzetes igazolással, aminek segítségével könnyen megállapítható az eredetük. Így a találatok szűréséhez segítséget nyújt, hogy amely cikkeket, írásokat a könyvtár hitelesített annak tartalma megbízható és leellenőrizhető.


Sőt! Nem csupán a meglévő tartalmak korrigálást végezzük el, de új, eddig még nem létező és a városunkat érintő szócikkeket is létre hozunk. Gondolhatunk itt Tata idegenforgalmára, vagy a Tatáról szóló könyvek ajánló bibliográfiájára. Ugye mennyivel könnyebben és gyorsabban tájékozódna akár a saját otthonából? Célunk továbbá, hogy kiderítsük, mi az, amire Ön kíváncsi, de nem talál a témáról megfelelő anyagot. Segítünk Önnek, hogy a Wikipédián keresztül rátaláljon!


További információ kérhető: Goldschmidt Éva. Tel. 34/380-281.

 

 

A program az "Olvasáskultúra és informálisképzés fejlesztése - könyvtárak az élethosszig tartó tanulásért Tata és környékén" című TÁMOP 3.2.4. jelű pályázat támogatásával valósult meg.

 

 

vissza a lap tetejére

 

Copyright © 2010 - Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata