Keresés:
 

 

A programról
 

 

Elkezdett projektek
 

 

Vezetés és képzés
 

 

katalógus

TAMOP
 

 

Elektronikus katalógus

2010-10-28 13:11

 

Elektronikus katalógus fejlesztése


A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár 2009 szeptemberére olyan informatikai fejlesztéseket hajtott végre, melyek biztosították a számítógépes katalógusok kiépítésének hátterét. Ezt a munkát meggyorsította a könyvtár által sikeresen elnyert TIOP pályázat. (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program). Az elnyert 4 millió Ft segítségével a könyvtári számítógépeket cseréltük és fejlesztettük, illetve kiegészítettük a TextLib számítógépes könyvtári programot.


Annak érdekében, hogy olvasóink egyszerűen és gyorsan tudják használni a könyvtár elektronikus katalógusát, az alábbi feladatokat kell elvégeznünk:


Fel kell töltenünk a dokumentumok számítógépes adatbázisát.

  • 2009. szeptembere óta az újonnan beszerzett könyveinket már számítógép segítségével vesszük nyilvántartásba, a könyvek szerzőjének, címének és egyéb adatainak rögzítését, a tartalom feltárását számítógépes program segítségével végezzük (formai és tartalmi feltárás).
  • Az így kialakult adatbázist várhatóan 2011 során megnyitjuk a könyvtárhasználók előtt: könnyebben és gyorsabban lehet keresni a már feldolgozott állományrészben, de még nem a teljes könyvtári állományban.
  • 2010. júliusától megkezdtük a korábban beszerzett könyvek bevitelét az adatbázisba. Más adatbázisok segítségével gyorsan tudunk rögzíteni egy-egy dokumentumot (honosítás). Egyes ritka könyveinket mi vesszük először számítógépes nyilvántartásba, ez egy kicsit hosszabb munka. Ezt a munkát rekatalogizálásnak nevezi a könyvtári szakirodalom. (A retrospektív konverzió kifejezést is használják, ez elsősorban a régebbi katalógusok adatainak számítógépes adatként történő rögzítését jelenti.)
  • Ezt a munkát segíti a TÁMOP 3.2.4 projekt azzal, hogy retrospektív konverzióra jelentős összeget biztosít. Ennek a pénznek segítségével- reméljük, sikerül – több tízezer könyvünk adatait rögzítenünk a Textlib adatbázisában.


A mi munkánk azonban még ennél is több.
Meg kell teremtenünk a vonalkódos kölcsönzés feltételeit.

  • Célunk, hogy a kölcsönzéseket is gyorsan tudjuk elvégezni. Ezért a könyvekbe vonalkódokat ragasztunk be. Már beszereztünk vonalkódleolvasó készülékeket is. Az olvasói adatbázist már rögzítettük a gépen.
  • A vonalkódos kölcsönzés kialakítása előreláthatóan 2012 vagy 2013-ban történhet meg, attól függően, mikor érjük el, hogy a gyakran kölcsönzött könyveink már rendelkeznek vonalkódos azonosítóval.


További információ kérhető: Dollmayer Bea. Tel. 34/380-281.

 

 

A program az "Olvasáskultúra és informálisképzés fejlesztése - könyvtárak az élethosszig tartó tanulásért Tata és környékén" című TÁMOP 3.2.4. jelű pályázat támogatásával valósult meg.

 

 

vissza a lap tetejére

 

Copyright © 2010 - Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata