Elérhetőségünk:

 

Címünk:

2890 Tata, Váralja u. 4.


telefon:

06/34/380-281,

06/34/ 487-991.


e-mail:

konyvtar@mzsvktata.hu

 

Részletek

2011-10-13 22:36

 

 

Országos Könyvtári Napok -

2001. október 3 - 9.

 

Beszámolók

 

Műhely a szemétdombon

 

 

Az Országos Könyvtári Napok mottója idén így szólt: Beszéljünk egymással, tanuljunk egymástól! Tata természeti kincseinek megóvása és a környezettudatosságra való nevelés mindig jelentős hangsúlyt kapott könyvtárunk, a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár tevékenységében. Innen származott az ötlet, hogy a tatai gyerekeket közelebb hozzuk egy különleges kézműves foglalkozással a környezetvédelemhez. Október 5-én tehát vendégünk volt a Cellux Csoport két művészeti vezetője - Pais Panni és Dani Boglárka – hogy megosszák tudásukat a helyi alsó tagozatosokkal.
A kézműves foglalkozás alapanyagait háztartási és városi hulladékok képezték. A program rendhagyóan kérdés-felelettel indult. Panni és Boglárka arról indított beszélgetést a tanulók között, ki hogyan gyűjti a hulladékot, mit tehetnek saját környezetük megóvása érdekében. A diákok alaposabb ismeretet szereztek az anyagok természetéről és megmunkálásáról. Szó esett a szelektív hulladékgyűjtésről, a környezetvédelemről, valamint az újrahasznosításról is. A lurkók majd kiestek a padból, úgy jelentkeztek, hogy ők adhassák meg a helyes választ a feltett kérdésekre. Bizony nagyon ügyesen fejezték ki elképzeléseiket, véleményüket.
Az „elmélet” után következhetett a gyakorlat, a gyerekek Tetra pack csomagolóanyagból, illetve aromazáró tasakból készítettek pénztárcát. Látszott az arcukon, milyen boldogságot okoz nekik az alkotás maga, valamint az a csoda, hogy a kidobásra szánt szemétből percek alatt használható tárgyat készítettek olló, tűzőgép és tépőzár segítségével. A nagy nyüzsgésben mindig számíthattak a gyerekek a két segítőre és a könyvtárosokra, akik igyekeztek minden kérést teljesíteni. A díszítéshez megint csak különleges anyagokat használtak a lurkók: tisztára mosott öblítős, ketchupös, üdítős flakont, maradék textilt, fonalat... Cikk-cakk ollóval különböző formákat vágtak ki a felsorolt újrahasznosított anyagokból, és a pénztárcára rögzítették ragasztópisztollyal. Ebben természetesen felnőtt segítséget kaptak. A foglalkozás végén egyedi holmikkal, boldogan távoztak a csillogó szemű kis nebulók a könyvtárból.Dományi Zsuzsa

 


 

 

Copyright © 2008 - Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata