Ha még nem vagy cimbora, de szeretnél az lenni, kattints a jelvényre!

 

 

Az oldal frissítve:2011-05-24 21:30.
Versenyek

 

Picinke versmondók a porondon

 

Lassan hagyományosnak tekinthető a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár "Madarak és Fák Napja" alkalmából rendezett szavalóversenye. A tavalyi megmérettetés sikeresnek bizonyult, és talán ennek köszönhető, hogy idén közel ötvenen jelentkeztek a versenyre. Persze az is lehet, hogy a téma fogta meg a gyermekeket, hiszen mi másról szólhatnának a versek e jeles napon, mint az év madaráról: a cinkéről.


A május 10-én megrendezett versenyre a nevezés két korcsoportban történt. Külön díjazták az 1-2. osztályosokat és külön a 3-4. osztályosokat. A megmérettetés egymással párhuzamosan zajlott a Magyary Zoltán Művelődési Központ Vízimalom, illetve Klub helyiségében. A programot Márkusné Sinkó Ildikó könyvtárigazgató nyitotta meg, aki biztatta fiatalokat, nincs miért izgulniuk. Sőt, a gyermekek ügyesen felelték meg az eseménnyel kapcsolatban feltett kérdéseit is. Valamennyi gyermek tudta, hogy a PiCinke jelzőben az év madara rejtőzik.
A repertoárban éppúgy hallhattunk klasszikus költőtől verset, mint kortárstól. Petőfi Sándor A három madár című költeményével Illés Levente ejtette ámulatba a zsűrit, míg a mai szerzők közül Nagy Bandó András Madáretető című költeménye volt a legnépszerűbb. A zsűri tanácskozásának ideje alatt a legkisebbeknél Pál Nikolett könyvtáros origami foglalkozása „kötötte le” a gyermekeket. A nagyobb korosztály A sündisznócska lovagol című bábjátékot tekintette meg, amíg a zsűri a pontokat számolgatta. A bábelőadásért dicséret illeti a könyvtáros kollégákat, Petrozsényi Esztert, Mennerné Papp Mártát, Pál Nikolettet, és Horváth Alexandra harmadik osztályos kis szavalót, akiket a mackó, a két cinke (és a legyek), valamint a süni szerepében láthatott a közönség. Kollégánk, Paulovics Milán a technikus „bőrébe bújt” ezen a délelőttön, hiszen ő volt, aki a játék alatt a zenei aláfestést szolgáltatta.


Miután megszületett a végeredmény, a kisebbeknél Slezák Istvánné Györgyi könyvtáros és Fábiánné Csányi Erika a Fürdő Utcai Óvoda óvodapedagógusa értékelte a hallottakat. A zsűrinek egyáltalán nem volt könnyű dolga, bár az adott pontszámokat tekintve igen „egy húron pendültek”. Schmidt Péter, a Vaszary János Általános Iskola Jázmin Utcai Tagintézményének első osztályos tanulója, -aki már több versmondó versenyen győzött-, most Matos Maya Éhes cinke című versével végzett az élen. A 3-4. osztályosoknál a baji Bognár Róbert nyerte el leginkább Kárpáti Csabáné Gyöngyi és Polgár Anna Rózsa ítészek tetszését. Róbert a cinege panaszával és a rigó vigasztaló szavaival győzte meg a zsűritagokat. S bizony jól tesszük, ha Bajor Andor versének utolsó sorait mi is megszívleljük:   "Dalolj, mert énekelni jó, /S hamarább kacag föl a nyár: / Hát föl a fejjel, jó fiú,/ Többé ne sírdogálj!"


Azok a gyermekek is örültek, akik nem értek el helyezést, mert kellemes társaságban, tartalmasan tölthették idejüket. Sőt, üres kézzel sem távoztak, hiszen az eseményről készült emléklap mindig emlékezteti majd őket arra a "Madarak és Fák Napjára", amelyen a cinkét ünnepeltük.

 

 

A PiCinke szavalóverseny helyezettjei:

1-2. osztály:

 

  1. Schmidt Péter (Vaszary János Általános Iskola Jázmin Utcai Tagintézménye, 1. oszt.) – Matos Maya: Éhes cinke

  2. Petróczy Panna (Szent István Általános Iskola, Baj, 2. oszt.) - Kányádi Sándor: Cicus, cinke, citera

  3. Horváth Levente (Szent István Általános Iskola, Baj, 1. oszt.) - Gazdag Erzsi: Cinege etetés

Különdíjas: Tóth Anna (Szent István Általános Iskola, Baj, 2. oszt.) - Gazdag Erzsi: Cinege etetés

3-4. osztály:

 

  1. Bognár Róbert (Szent István Általános Iskola, Baj, 3. oszt.) - Bajor Andor: A cinege így panaszkodik a rigónak

  2. Baranyai Júlia (Szent István Általános Iskola, Baj, 3. oszt.) - Pósa Lajos: A cinke

  3. Antal Krisztián (Kőkúti Általános Iskola, 3. oszt.) - Nagy Bandó András: Madáretető

Különdíjas: Nagyváradi Réka (Kőkúti Általános Iskola Fazekas Utcai Tagintézménye, 3. oszt.) - Zelk Zoltán: A két cinke

 

Goldschmidt Éva

 

A rendezvényről készült képek

1-2 osztályosok

3-4 osztályosok

 

   

Címünk:

2890 Tata, Váralja u. 4.

Tel.: 06/34/380-281

 

Nyitva tartás
Hétfő:
13 - 17
Kedd:
13 - 17
Szerda:
szünnap
Csütörtök:
13 - 17
Péntek:
13 - 17
Szombat:
Zárva
   
 
vissza a lap tetejére