Az oldal frissítve: 2011-10-16 23:00

A hely, ahol a fenyves zúgását hallani

 

Nem mindennapos esemény egy sportdélelőtt a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár életében. Október 8-án mégis shotokan karate bemutatóra vártuk az érdeklődőket. Komárom-Esztergom megyében negyvenedik alkalommal rendezték meg az Országos Könyvtári Napok című rendezvénysorozatot.

2011-ben így hangzott a mottó: Beszéljünk egymással, tanuljunk egymástól! Ez volt az oka, hogy a fent említett sportesemény nem csupán magas színvonalú, látványos bemutatóvá sikeredett - hanem a Tatabányai Turul Harcművészeti Sport Egyesület 5 danos edzője révén - állandó kommentárokkal, magyarázatokkal fűszerezett oktató előadássá is vált.

Dervalics Zoltán oldott hangulatú, a karatékák és a néző sereglet számára is élvezetes, mégis a karate harcművészet szépségeit, szellemi mélységeit megmutató közel háromnegyed órás előadást vezetett le. Kitért a rúgásfajták japán elnevezésére, külön-külön szólította bemutatóra a különböző öv fokozatú kis karatékákat egészen az óvodás korosztálytól a fiatal felnőtt korig. Láthattunk partner nélküli edzést, vagyis árnyék boxolást (kihon). Megismerkedhettünk a formagyakorlatokkal, ami támadó és védekezõ mozdulatok meghatározott sorozata - japánul kata. A katák egyébként egymásra épülnek, minden övfokozathoz adott kata tartozik, tudtuk meg a mestertől. Végül a legidősebb barna öves karatékák küzdelmet is bemutattak. Japán kifejezéssel élve ez a kumite. Ennek is különböző nehézségi fokai vannak.


Kulturális adalékokat is kaptak a nézők japánról menet közben, melyet később a kvíz játéknál hasznosíthattak is. Például szóba került a shotokan alapítójának, Funakoshi Gichin neve is. A shotokan karate bemutató után ugyanis általános műveltségi teszten tehették próbára tudásukat a karatékák és a közönség tagjai. A legtöbb pontot elérő  versenyző egy-egy gyönyörű albummal gazdagodhatott, melynek címe stílszerűen: Japán turistaszemmel. Bizony sokan „bedőltek” annak a kérdésnek, hogy mi Japán másik közkeletű neve, és nem Nippont, hanem a lenyugvó nap országát karikázták be helyes válaszként. Természetesen a felkelő nap országa kifejezést fordította ki a teszt összeállítója.

A shotokan elnevezés két szóból áll: a shoto jelentése a fenyves zúgása, a kan jelentése épület, hely. A shotokan tehát az a hely, ahol a fenyves zúgása hallható.

 

Mindenesetre azon a napon a könyvtárban hallani lehetett a fenyves zúgását.


Dományi Zsuzsa

 

 

 

   

Címünk:

2890 Tata, Váralja u. 4.

Tel.: 06/34/380-281

 

Nyitva tartás
Hétfő:
13 - 17
Kedd:
13 - 17
Szerda:
szünnap
Csütörtök:
13 - 17
Péntek:
13 - 17
Szombat:
Zárva
   
 
vissza a lap tetejére